Delo osvobaja II.

Sliva postaja jagoda … na primeru graha.

Grah ne sme več delati strokov.

Ker zakoni narave ne veljajo več … ko gre za interne zadeve.

    • Mala vaja n a c i o n a l s t a l i n i z m a

Da bodo uvodno grafiti-basen lahko razumeli tudi otroci, najprej kratek in poenostavljen povzetek: Direktor neodvisnega časnika Delo, Danilo Slivnik, naj bi po intervenciji zunanjega ministra Dimitrija Rupla v karikirani maniri nekdanjega šefa sovjetske NKVD, Genriha Grigorijeviča Jagode, zaradi nesposobnosti predčasno odpoklical dopisnika Dela iz Avstrije, Matijo Graha. Novinar se je ob sklicevanju na veljavne zakone zatekel po pomoč na sodišče in se zavzel za odlog kazni vse do sprejetja dokončne razsodbe. Vendar z zakonskim varstvom ne bo nič, saj se je v zgodbo vpletel še odgovorni urednik neodvisnega časnika Delo v odhajanju, Peter Jančič, in dopisniku iz Avstrije prepovedal pisati o Avstriji. To, zgolj na prvi pogled absurdno prepoved, pa je seveda obrazložil na najbolj jasnega od vseh možnih načinov: zakon je vendar samo zakon in ne more posegati v pravila internega kaznovanja.

Da je odgovorni urednik neodvisnega časnika Delo v odhajanju podal dovolj tehten argument, je pod novim vodstvom nemudoma dokazala nacionalna tiskovna agencija (STA), ki odslej dalje očitno ne bo več objavljala protestnih izjav nacionalnega novinarskega sindikata (SNS) in nacionalnega novinarskega društva (DNS) o internih zadevah.

    • Kratka zgodovina s t a l i n i z m a

Predvsem za otroke, ki še niso slišali za stalinizem, je nujno pojasniti, da so za ta zgodovinski fenomen značilni montirani sodni procesi, v katerih mora oblast oziroma tožilec v začetku sicer že vnaprej dobljenega kaznovalnega postopka spisati obremenilno obtožnico, ki nima nič skupnega z dejstvi oziroma resnico. Tako je na primer nedvomno modrega človeka treba obtožiti, da je rdeče barve, ali pa človeka, ki po vseh splošno sprejetih kriterijih krepko presega povprečje, določiti za nesposobneža. Obtoženi lahko potem pod grožnjami to vsiljeno laž sprejme za resnico in se jo nauči na izust, ali pa tudi ne ... Saj je za stalinistično logiko povsem vseeno, ali po najosnovnejši definiciji resnice pojem (beseda) ustreza predmetu (dejstvom) ali ne, izključni lastnik resnice je namreč oblastnik. To pa žal ne pomeni nič več in nič manj kot le to, da v nasprotju z vašim siceršnjim prepričanjem tudi vsakokratni pomen besed lahko povsem poljubno določa in sprevrača samo on sam. To, da mu je pri tem povsem vseeno, kako razumete resnico vi, in da se vam lahko roga v obraz, če iščete pomen v besedah ... temu se pravi oblastni cinizem.

Beseda je zakon ... in ... zakon je beseda. Prvi del trditve drži predvsem ob pogoju, da jo izrečejo hudo avtoritarni starši, ali narobe, da vanjo preveč zaupajo bodisi vajenci retorike bodisi mladi literati. Iz Kratke zgodovine stalinizma pa ste se doslej že lahko naučili, da morate drugo trditev iz uvodnega dvojca nujno brati z zamolčanim dodatkom: Zakon je (le) beseda! In ker zakoni niso nič več kot zgolj skupki poljubno nabranih besed, beseda pa je v izključni lasti oblastnikov, nam najbrž sploh ni več težko doumeti, kako to, da so oblastnikove interne oziroma njegove intimne zadeve lahko daleč pomembnejše od kateregakoli zakona. Hkrati seveda upam, da lahko po gornjih izvajanjih tudi brez težav razumete, da pri nespoštovanju zakonov tako s strani oblastnika kot s strani majhnih oblastničkov nikakor ne gre za tisto najhujšo bolezen demokracije, ki se ji z lepo tujko pravi anomija - tako po domače pa brezpravje. Ne, nikakor ne ... za nekaj drugega mora iti. Mogoče za interno politično epidemijo

Za konec Kratke zgodovine bi bilo dobro, da se na pamet naučite še zunajkontekstualne besede našega kanclerja, ki jih je kot mlad zapornik zapisal v svarilo vsem mladim in vsem oblastnikom:

apetajzer.jpg

Branko Grims (psevdonim v odhajanju)

  • D O D A T K I : Da bodo tudi odrasli, ki mnogo bolj od otrok ljubijo rumeno, dobili natančnejši vpogled v grafiti-basen, vam v nadaljevanju ponujam povezave, prek katerih lahko pridete do integralnih vsebin zadnjega elektronskega dopisa Matije Graha, korespondence z odgovornim urednikom neodvisnega časnika Delo v odhajanju, Petrom Jančičem, ter protestne izjave SNS in DNS.
          B E R I T E S P R O Š  Č E N O

    Dodatek: elektronski dopis odgovornemu uredniku – 9. julij 2007

    Dodatek: elektronski odgovor odgovornega urednika – 10. julij 2007

    Dodatek: pismo sindikatu in aktivu novinarjev Dela – 11. julij 2007

    Dodatek: izjava društva in sindikata novinarjev – 11. julij 2007

  • 5 komentarjev na “Delo osvobaja II.”

    1. gau pravi:

      Na žrtvene grahke in slive, ki znajo biti jagode:
      Tako znano in poznano, da ni več rariteta, ampak postaja že skoraj ponarodelo – ampak samo za tiste, ki se jim zgodi in jih zaustavi. In potem berejo in slišijo spet samo ti isti, zaustavljeni. Ostali običajno gledajo in ne vidijo.

    2. darč pravi:

      Počasi počasi je doslej še vedno prišel čas, ko je bilo mogoče makaki-papane uzreti čisto takšne, kot zares tudi so – gnusne. In potem je bilo vsakokrat vsaj za kakšnih deset minut čutiti v zraku olajšanje …

    3. peter jančič pravi:

      Pišete oslarije. Na letnem pogovoru aprila sem odločil, da bo dopisnik pisal iz avstrije do 31 junija, do takrat je imel vse pristojnsoti in je bilo vse kar je napisal objavljeno, po tem pa seveda ne več. Kdo kaj dela v časopisih odločajo uredniki. Vse ostalo kar je tu zapisnao so pa čiste neumnosti in izmišljotine. Vključno s tistim o Ruplovem posredovanju. Kdaj pa je to naredil? Kak dokaz o tem. Al pač malo pišete laži. Beda, sorry.
      Peter

    4. branko pravi:

      Pišemo oslarije … seveda pišemo oslarije … mi pišemo oslarije. In ravno zato, ker MI pišemo oslarije, se vam moram najprej zahvaliti, ker ste v komentarju uporabili drugo osebo množine in s tem opozorili na dejstvo, da nas je več, ki pišemo oslarije. Samo iz tega razloga sem pod ‘grafitti-basnijo’ ter ‘Kratko zgodovino nacionalstalinizma’ tudi pustil povezave za dostop do izvirnih tekstov, na podlagi katerih se lahko bralci prepričajo, kdo vse in kakšne vse oslarije piše. Matija Grah piše svojo oslarijo, društvo in sindikat novinarjev pišeta svojo oslarijo, Peter Jančič piše svojo oslarijo in na koncu še jaz sam pišem čisto svojo oslarijo. Vsak bralec posebej se bo na ta način res lahko prepričal, čigava oslarija je največja oslarija. Čeprav, meni osebno tisto vaše in tisto ministrovo in tisto moje sploh ne izgleda kot oslarija, ampak nekaj precej bolj ubogega. Ampak to je le moje mnenje.

      Moram pa vas opozoriti in se vam še v drugo zahvaliti, da ste na zelo neposreden način zapisali svoj simptom in hkrati dokazali, da zares veste, s kom je ‘kontaktiral’ minister Rupel. Res po nemarnem sem namreč v ‘kratkem in poenostavljenem povzetku’ naše zgodbe zapisal, da naj bi minister Rupel interveniral pri direktorju Slivniku. Vi pa ste me sedaj opozorili, da se ta intervencija ni zgodila direktorju, ampak vam osebno. Takoj sem še enkrat pozorno prebral Grahovo ‘pismo sindikatu in aktivu novinarjev Dela’ ter opazil, da imate prav. Res sem se zmotil, Grah namreč v pismu povsem jasno zapiše, da je minister Rupel interveniral pri uredniku Jančiču in ne pri direktorju Slivniku. Se opravičujem, tista moja napaka je bila res čista oslarija. In najlepša vam hvala, ker ste mi v svoji poštenosti pojasnili, da minister Rupel ni interveniral pri direktorju Slivniku, temveč pri Vas. Boste pa menda že vi vedeli, pri kom je interveniral … Čeprav se seveda ne da dokazat, a ne!!!

      Mi ne le pišemo, temveč tudi govorimo oslarije. Se opravičujem, misery …

      Branko (psevdonim v odhajanju)

    5. gau pravi:

      Joj, ampak gospod urednik je pri pisanju pozabil par vejic. Verjetno res samo zaradi hude vznemirjenosti.

    Dodaj odgovor / Leave a Reply