Velika policijska preiskava ali …

.. nebo nad Ljubljano

 

vzorec

 

V minulih dneh so se v poštnem sistemu Slovenije znašle strašne grozilne pošiljke, naslovljene na sam vrh slovenske politike. Policija je nemudoma začela s preiskavo zlohotnega dogodka in da v svojih prizadevanjih ne bi zatavala v megli nad Ljubljano, bi ji želel priskočiti na pomoč s par povsem dobrohotnimi nasveti.

Ker imamo v obravnavanem primeru opravka s kriminalci, bo najbolje, če se v preiskavi poslužite temeljne kriminalistične metode – vprašajte se po motivih odpošiljateljev grozilnih pisem. Če vam že dobrohotno pomagam, dajte, pomislite na nedavni izjavi prvega in drugega od najbolj prizadetih naslovnikov grozilnih pisem. Samo par dni pred zlohotnim poštnim tovorom sta namreč Precednik premier Ivan Janez Janša (SDS) in Precednik minister Matej Tonin (Nsi) javnost obvestila, kako predčasne volitve v tem trenutku ne pridejo v poštev, ker bi to v državi sprožilo nasilje in kaos … In potem sta samo par dni za tem na naslova obeh omenjenih prispeli  pismi z neposrednima smrtnima grožnjama, ki pa ob vsenavzoči poplavi tovrstnih družbenih primitivizmov pravzaprav ne delata nič drugega, kot le pritrjujeta njunima sicer zelo vprašljivima sodbama o grozečem nasilju v primeru predčasnih demokratičnih volitev.  Če se sedaj malo prevprašamo še po logiki njunih ‘svaril’ in ‘strahov’. Ali bi nasilje in kaos sprožili protestniki, ki že ves čas zahtevajo volitve in bi bilo v tem primeru le ugodeno njihovim zahtevam? Težko verjetno in predvsem nelogično. Torej bi nasilje in kaos sprožili nasprotniki predčasnih volitev in podporniki vlade – oziroma kar vlada sama? Ali pa mogoče njen podpornik in Precednik Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki je – mimogrede – tudi sam prejemnik grozilnega pisma? Zelo verjetno in logično, še posebej ob dejstvu, da je ravno zadnji v vrsti ščuvaško in na javni televiziji za domnevne pošiljatelje strašnih pisem razglasil kar ‘levičarje’. Hmmmm … torej tiste, ki nimajo nobenega resnega  motiva, saj bi v tem primeru zgolj pritrjevali absurdnim vladnim svarilom pred predčasnimi volitvami. Strah pred tovrstnim demokratičnim instrumentom pa je nenazadnje še kako razumljiv prav precedniku Jelinčiču, saj glede na javnomnenjske raziskave nikakor ni vseeno, ali se bo njegova stranka od parlamenta poslovila v bližnji prihodnosti ali šele čez dolgega pol leta.

Če povzamemo, nasilja in kaosa v družbi bo torej po prepričanju aktualnih političnih  odločevalcev  precej manj, če bo slovenska družba na demokratično izvoljeno in torej legitimno oblast  čakala še pol leta – saj se bo v tem času po nekakšni totalitarni sociofiziki napetost v nenehno pregrevanem družbenem ekonomloncu pač zniževala in ne zviševala. Smešno, takšne uboge logike res ne more podpirati nič drugega kot le poplava strašljivih in infantilnih grozilnih pisem … a ne da, dragi moji policisti in kriminalisti. In vidite, kako enostavno je pravzaprav iskati in zbirati motive – če imaš opraviti s povsem navadnimi kriminalci.

Darč Dretnik

 

P.S. Dragi moji varuhi reda in zakonitosti, vsekakor se vam moram vnaprej opravičiti za morebitno napačno razumljeno in nič kaj spodbudno pomoč v veliki preiskavi. Ampak, žal moram priznati, kako me je k vsemu skupaj do neke mere napeljal tudi povsem egoističen interes.  Moj prispevek naj bi namreč vsaj malo pripripomogel k temu, da med prihajajočimi dnevi in tedni v zraku nad Ljubljano ne bo še več helikopterjev in letal, na mestnih ulicah pa še več tulečih policijskih dirkalnikov, maric in oklepnikov.

Dodaj odgovor / Leave a Reply