Zakaj si takšen kontrolfrik?

So me vprašali, kaj se grem, zakaj da sem “takšen kontrolfrik, pravzaprav hermetik … no – še slabše – takšen avtoaforist, da si dovolim in v blog naložim tako obupno ezoterično parabolo na temo sadja in sočivja, ki je ne more razumeti nihče zunaj majhnega kroga posvečenih??”!!

Ne ne, narobe, nikakor ni šlo za to! Krivo je bilo zgolj moje veselje, ko sem odkril, da sta tista dva stavka do te mere samozadostna, da lahko po vsej verjetnosti poleg ozko zainteresirane javnosti zadovoljita še najširši krog gospodinj in vrtičkarjev. Se opravičujem za napako, tistih nekaj besed se mi je dejansko postavilo v glavo takoj po tem, ko sem nek dan po elektronski pošti prejel naslednje OBVESTILO:

OBVESTILO O REDNI ODPOVEDI POGODB O ZAPOSLITVI IZ RAZLOGA NESPOSOBNOSTI DOPISNIKOMA MATIJI GRAHU IN ROKU KAJZERJU

Novinarja Matija Grah in Rok Kajzer sta po DHL pošti prejela redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti za dopisniško delo na Dunaju in v Zagrebu. (…) Odpovedi sta bili spisani in poslani obema dopisnikoma še isti dan, ko je bil z njima opravljen zagovor. Potek zagovora in vsebina odpovedi kažeta, da predsednik uprave Dela d.d. Danilo Slivnik kot podpisnik odpovedi pogodb o zaposlitvi ni v ničemer prisluhnil argumentom Graha in Kajzerja, ki sta po mnenju mnogih urednikov in novinarjev kvalitetna, uveljavljena novinarja. Oba sta ugovarjala kvalifikaciji o domnevni nesposobnosti in dokazovala, da sta bili negativni oceni o kakovosti njunega dela izsiljeni in skonstruirani (s pritiskom na urednika zunanjepolitične redakcije Stojana Žitka in sodelovanjem odgovornega urednika Dela Petra Jančiča) ter da gre pri vsem skupaj za kaznovanje zaradi zapisanih mnenj oziroma poročanja. (…) Pri odpoklicu oziroma odpovedi pogodbe iz razloga domnevne nesposobnosti Grahu in Kajzerju gre, enako kot pri bivši dopisnici z Bližnjega vzhoda Barbari Š urk, po mnenju izvršnih odborov Aktiva novinarjev Dela in Sindikata novinarjev Dela za ustvarjanje nevarne in nesprejemljive precedenčne prakse. Ker njihovo delo zaradi njihovih mnenj in stališč ni všečno zunanjemu ministrstvu, vladi, upravi in odgovornemu uredniku Dela, so, kot sledi iz obrazložitve obeh odpovedi, izpostavljeni negativnim kvalifikacijam in arbitrarnim ocenam o svojem delu, hkrati pa discipliniranju prek instrumentov delovne zakonodaje. (…) Uvajana praksa je tudi v grobem nasprotju s 3. odstavkom 21. člena Zakona o medijih, ki pravi: »Novinarju se ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi.« V nasprotju pa je tudi z 39. členom ustave RS, ki zagotavlja svobodo tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. (…)

Vedno težje razumem, kakšni so ti makaki, ki se s tako besnim tempom pehajo naprej v preteklost … Bo kar držalo, kar nekje praviš ti, Ana D : “Gledam vas že vse življenje in mi je, kot bi žvečil led …”

Darč

Dodaj odgovor / Leave a Reply