Pokvarjenost

Za angleško govoreči del sveta izraz korupcija (corruption) pomeni pokvarjenost, gnitje, trohnenje in razpad. Poleg naštetega seveda še podkupovanje oziroma podkupljivost. Kaj naj bi ta prefinjena tujka v domači rabi pomenila za Slovence, pa smo na sinočnjih Odmevih na TVS lahko slišali od predstavnika opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) in predstavnika vsega ljudstva, namreč poslanca Zvonka Černača. Neženirano nam je povedal, da domnevno kupčevanje za poslanske glasove in zemljo med ministrom Pogačnikom in strankarskim veljakom Jelinčičem gotovo ni kaznivo dejanje, temveč kvečejmu nekaj nehigieničnega in spornega. Torej, za lastno preživetje (poslanske glasove) in posledično za ministrsko plačo bo visok javni funkcionar pod krinko strokovnosti podaril javno zemljo za javni projekt. Ta projekt pa bo na drugi strani poskrbel za preživetje (volilne glasove) in posledično za proračunska sredstva za strankarskega prvaka in njegovo stranko na- in po naslednjih parlamentarnih volitvah. DENAR ZA DENAR, torej. Ampak za sprenevedavega gospoda poslanca Černača, če smo mu natančneje prisluhnili, je pri vsem skupaj šlo le za 'nehigienično trgovanje' in 'sporno pogojevanje'. Saj je po njegovem vendar 'normalno, da si poslanci prizadevajo za sprejemanje čimboljših rešitev v javno korist'. In ker samo pet kupljenih glasov v državnem zboru še nikakor ne bi zadostovalo za ministrovo (raz)rešitev. Potreboval(i) bi večino. Res je, kar pravi poslanec Černač, kot je prav tako res, da nas ima vse skupaj za popolne bebce.
Podobno, kot nas imajo za bebce tudi tisti odvetniki, na katere se je sklicevala voditeljica TV Odmevov in za katere poslanskih glasovanj sploh ni mogoče povezovati s korupcijo. Mogoče res ne, saj morajo po slovenski ustavi predstavniki vsega ljudstva odločati zgolj po svoji vesti. Njihova vest pa je lahko 'tanka', lahko je 'kosmata', ali pa tudi 'zločinska'. Š e vedno je vest, a ne?
Vse skupaj me spominja na lepkoustega
Falstaffa, ki je z besedami še tako hude barabije spreminjal v junaštva. In najbrž sploh ni čudno, če je bil prav on ljubljenec elizabetinske dobe in predvsem angleške prioblastne drhali koncem XVI. in v začetku XVII. stoletja. Korupcija je bila namreč takrat vseprisotna, tako kot pokvarjenost, podkupovanje, gnitje, trohnenje in razpad.

        oslabeli-falstaff-web1.jpg
        Shujšani Falstaff; web

Comments are closed.