Arhiv za junij, 2007

Vizualizacija za Gau – I. del

sobota, junij 30th, 2007

Obiskovalka s pankrtskim imenom Gau je v komentarju na Temne češnje zapisala: ... Ana D se dotika slik in vedno se mi zdi, da bi jih bilo dobro tudi videti. Mogoče na blogu, Ana D? ...

      razmislek-o-ani-d.jpg

Ker sem ravno takrat razmišljal o sprevrženem življenju Ane D, sem pobudo – naj vizualiziram slike iz Peripatove glave – brez zadržka sprejel. Ampak … to sploh ni tako enostavno …

Iz Asjine žalostne pesmi (Knjiga Ana D, str. 297):

(...) Tisti most in tisto mesto sta kot rdeča nit mojih postaj. To, da čakam, da stojim kot deklica z melonami. (...)

deklica-z-melonami.jpg
Marko Jakše; Blind melons (101 x 91 cm, olje na furnirju)

Iz IX. POROČILA (Knjiga Ana D; str. 251):

(...) Dobil sem katalog Nea Raucha in tri razglednice: Gojevo radiranko El sueno de la razon produce monstruos, Dürerjev bakrorez Die Melancholie in njegov rjavi tuš Bacchanal mit Silen. Rada je imela monografije, še posebej Abramsa. Ogledoval sem si razglednice in razmišljal o njenem izboru, ona pa je veselo klepetala. O različnih stvareh. (...)

      razon-produce-monstruos.jpg
      Francisco de Goya;
      El sueno de la razon produce monstruos
      (215 x 153 mm, radiranka in akvatinta)
      melancholie.jpg
      Albrecht Dürer;
      Die Melancholie I.
      (242 x 191 mm, Kupferstich)

bacchanal-mit-silen-60.jpg
Albrecht Dürer;
Bacchanal mit Silen
(298 x 433 mm, Feder in Braun)

Iz XIII. POROČILA (Knjiga Ana D; str. 353):

(...) V kabinetu sem listal Rauchov katalog iz Albertine. Slišal sem zvonec in Otrokove drsajoče korake. Slišal sem, kako sta v stanovanje vdrla Princeskino žvrgolenje in Bedakovo brenčanje. Ko bom odšel iz sobe, bo brošura ostala razpeta. Kot metuljeva krila v mirnem dnevu brez vetra. Na straneh 44 in 45. Živopisno. Užaljeni mislec zapušča mesto ekonomije in se s počiščenih ter v led ujetih tovarniških ulic odpravlja v zasneženo pobočje. Ne bo mu hudega, kristalaste vode belega morja se čudežno razpirajo pred njegovo silo. Ne bo mu treba gaziti na polno, njegov lastni duh mu dela pot in odmetava visok sneg izpred nog. Vendar opazovalci neme drame ostajamo v suspenzu. Ne moremo vedeti zatrdno, kam bo zavila njegova pot. Med neskončnim številom možnosti nam avtor ponuja predvsem dve. Lahko da bo mislec za nesrečnim mestom ekonomije zavil na levo, kjer v hladni luči javne razsvetljave pri koncu globoke soteske stoji umobolnica, ali pa se bo podal navzgor v ledeniško pobočje gore, sredi katerega fantazmagorično žari zlagana obljuba rožnate pagode. (...)

albertina-amt.jpg
Neo Rauch; Amt (268 x 200 cm)

  • nadaljevanje prihodnjič
  • Moja oblast joka

    torek, junij 26th, 2007

    Kako naj potolažim oblast, ki joka?

    Branko Grims

    Slovenija

    petek, junij 22nd, 2007

    Rekla je:
    “Poglej me, a nisem super? Kako dobro izgledam … kot da propadam!”
    Rekel je:
    “Slutil sem, ves čas sem slutil, da nas požira požrešnost. Izgleda, kot da ne živimo v najboljšem od vseh slabih sistemov …”
    Rekla je:
    “Ne ne, v najslabšem … ker iz nas vleče tisto najslabše.”

    Branko Grims

    Ana Brez Joka se je oglasila

    torek, junij 19th, 2007

    Dialog sledi v komentarjih …

    Selitev Olimpa …

    torek, junij 19th, 2007

    Bog realnosti je prispodoba organizacije, korporacije. Z makaki imamo istega boga. Zato vse skupaj traja že tako dolgo.

    Bog virtualnosti živi za robom vesolja.

    Bog hitrosti je drugačen od boga počasnosti. Prihaja čas, ko ga bo treba zamenjati. Nič boljši ne bo, čeprav je RKC prispodoba za boga počasnosti.

    Branko Grims

    Kdo je Ana Brez Joka … Ana D?

    četrtek, junij 14th, 2007

    Pred časom se mi je v komentarjih oglasila Ana, ki je ravno zobala prve češnje in NI JOKALA ob Ani D. Ko sem ji odgovarjal na komentar, sem bil prepričan, da vem, kdo je Ana, ki je vzela v branje Ano D in sem jo posvaril, da gre za trpečo knjigo polno joka. Zdaj pa sem par dni nazaj srečal Ano, za katero sem verjel, da je Ana Brez Joka … Pa ni bila!

    Malo me mede sedaj. Ker prek komentarjev na blog nikakor ne morem do Ane Brez Joka … pa z Ano D sploh nimava kaj dosti bralcev. Hmm, še s tistima dvema “prijazno-prijateljskima recenzentoma” bi se najraje kar stepel … Sta hotela brati mene, ne pa Ane D.

    Torej, Ana Brez Joka, če se boš še kdaj pomudila na tej strani, oglasi se prosim na mejl darcc.dretnik@gmail.com. Saj najbrž veš, pisuni in knjige so prosjaki.

    Darč

    Zobal sem temne češnje

    sreda, junij 13th, 2007

    Sinoči sem jedel češnje. Kar tako v temi … brez luči. Bile so debele in črne. Presenetilo me je, ko sem z ustnicami in jezikom prvič začutil luknjo in zasušene robove, ki jih je na telesu mojega nočnega sadeža pustil ptičji kljun … Po tistem sem zaprl še oči in še bolj hitro prinašal češnje v golt. In od takrat dalje – ko nisem več mogel videti niti kontur tiste temne sočnosti v okroglasti temi – sem lahko okušal vse … tudi nagnitost in prezrelost. Čisto vse, še tiste majhne bele črvičke sem nekajkrat pobožal z jezikom … Po dolgem času sem spet jedel. Jedel požrešno in potešeno.

    Branko Grims

    Sproščena Slovenija (new-age tutorial)

    torek, junij 12th, 2007

    BODITE ČIMBOLJ SPROŠ ČENI – v sebi in zase …
    PA STROGI IN MRKI, ko opazujete tiste, ki naj bi skrbeli za vas …

    In naj vas v tej vaši mrki strogosti nikoli ne zamotijo klubske barve.

    Branko Grims

    Nebo nad Prešercem..

    četrtek, junij 7th, 2007

    V zraku nad ljubljanskim Prešernovim trgom plavajo plastični nagci in na nebu visi vprašanje:
    OBLEKA NAREDI ČLOVEKA?
    Moj odgovor:
    JA, BREZ OBLEKE BI BILI ANGELI!

    Branko Grims

    Pravljica

    torek, junij 5th, 2007

    Vsakdo, ki si z besedo prilasti besedo, kaže zgodovina, je lahko postal kralj. Vendar zgodovina pripoveduje še naprej: ampak vsak, ki si taisto besedo naredi za kuzlo in zastavo, ter jo potem odreče drugim, hitro izgubi kraljestvo … In to celo v primeru, če vsem drugim uspe povsem odvzeti besedo. Tisti drugi si namreč vedno naredijo nov jezik … Jezik kraljeve smrti.

    Branko Grims