Arhiv za 'gledam tivi' Category

impresivni umetniški koncept janez janša – pooooooooooooooooooooooooooooooooootrojitev

petek, oktober 7th, 2022

Devet (9) predstavnikov stranke SDS je na tiskovni konferenci predstavilo rezultate akcije zbiranja podpisov volivk in volivcev pod tri (3) strankine referendumske pobude. Trije (3) poslanci Branki Grimsi, trije (3) poslanci Zvonki Černači, dve (2) poslanki Alenki Jeraj ter (1) gospa Kopriva so javnost obvestili, da je stranki uspelo zbrati ‘impresivnih’ 157.542 podpisov volivk in volivcev.

Ker naj bi po pojasnilih devetih (9) članov SDS za prvi referendum zbrali 52.513, za drugega 52.514 in za tretjega 52.515 podpisov, je novinarke in novinarje zanimalo, koliko volivk in volivcev je dejansko podprlo najnovejšo refernedumsko akcijo SDS. Prvi Branko Grims je pojasnil, da so nekateri podpisali pač eno, drugi dve, tretji pa mogoče tudi vse tri referendumske pobude – ampak, da se pa vsekakor moramo vse državljanke in državljani strinjati, kako gre pri zadnjem strankinem uspehu za zares ‘impresivno’ številko.  Novinarke in novinarji so po tem vsakega od predstavnikov SDS (9) vprašali, ali je podpisal eno, dve ali pa kar vse tri zahteve za vseljudsko državno odločanje. Manjši eksces in nekaj nejevolje med udeleženci konference je v tem kontekstu sprožila novinarska opazka, češ da bo podpis Gospe Koprive (1) pod njeno referendumsko pobudo iz formalnih razlogov skoraj zagotovo zavržen, saj vsaj od Gogolja dalje mrtve oziroma fiktivne duše naj ne bi več štele.

Med predstavniki aktualno največje opozicijske in še do nedavna največje vladne stranke so bili nad ‘impresivnostjo’ doseženega števila najbolj navdušeni Branki Grimsi (3). Kot pravijo, naj bi ga bilo že kar smešno primerjati z doseženimi številkami na tistih ‘100 in nekaj protivladnih protestih’ v preteklosti. V povezavi s slednjim je eno izmed novinark zanimalo, ali so gospodje poslanci morebiti šteli protestnike in so mogoče med njimi našteli tudi kakšnega ‘bolj neumnega’. Na konferenci je ob tem vprašanju vnovič prišlo do manjšega čustvenega izbruha, saj je eden izmed Brankov Grims (1) želel od novinarke na vsak način izvedeti, kaj je imela v mislih oziroma  predvsem – ‘od koga bolj neumen’ naj bi bil dotični protestnik iz njenega vprašanja. Vznemirjenje se je poleglo šele po tistem, ko je izzvana novinarka nekajkrat zapovrstjo zatrdila, da s svojim vprašanjem zares ne bi želela nikogar žaliti.
duhova M Jakše 2017

marko jakše, duhovi; 2017

gloso spisal: d dretnik

Topla greda Erike Žnidaršič

četrtek, januar 13th, 2022

Kako misliti totalitarizem v času interneta? Najbolje tako, da se vrnemo v njegov čas. Zakaj? Samo zato, da poiščemo morebitne vzorce, ki orkestrirano gonjo proti novinarki javne televizije Eriki Žnidaršič zaradi proslulega primera Kangler iz totalitarističnih časov prestavljajo v sodobnost enaindvajsetega stoletja. In zato, ker aktualna državna oblast ne bi mogla  bolj učinkovito obuditi v življenje totalitarističnega primera Rožančeve Tople grede ter skupaj z njim na tako grotesken način usmeriti zgodovinskih naukov  Odra 57 sama proti sebi. Pa tudi zato, ker Kanglerjevi esemesi, če že ne na sodišče, pač ne sodijo kam drugam –  kot na javne odre.

O predstavi Marjana Rožanca Topla greda iz leta 1964 je v slovenskem spletnem gledališkem katalogu eKumba po osnovnih generalijah (Topla greda (1964); država: Slovenija; izvorni format projekta: črno-beli; jezik: slovenščina; premiera: 30.4.1964; gledališka uprizoritev; sezona 1963/64) v opombah zapisano še to: ‘Po dvajsetih minutah igre so predstavo morali prekiniti. Delavci kmetijske zadruge Zalog, ki so jih povabili na predstavo, so z glasnim hrupom preprečili nadaljevanje predstave. Tako kritika, kot vsi tisti, ki so se udeležili javne polemike, ki je zatem sledila, so poročali (in razmišljali) o predstavi na podlagi dvajsetminutne igre in dramaturške razčlembe Andreja Inkreta. Marjan Rožanc je moral pred sodišče in zaplenili so mu vse izvode teksta. Uprava javne varnosti pa je zaplenila ves arhiv Odra 57.’

Dovolj povedno, ali pač ne … K temu je treba še dodati, da so nas nekdanji  Razumniki in Demokrati in Osamosvojitelji ravno na primeru Tople grede in Odra 57 poučevali o zavrženosti avtoritarne oblasti ter učili svobode govora in misli. In je demokratično usmerjena založba Karantanija pod predobro poznanim emblemom črnega panterja v ta namen leta 1989 tudi izdala več kot le poučno knjižno delo Marjana Rožanca – Topla greda.

 

topla greda z bolhe

 

Kako deluje sodobna  ‘uprava javne varnosti’ pod načelstvi državnega sekretarja Franca Kanglerja in Aleša Hojsa in Antona Olaja in Ivana Janše bomo lahko videli v kratkem. Predstave Erike Žnidaršič in njene ekipe iz Tarče bodo na pobudo ‘užaljenega internetnega kmetstva’ slejkoprej prekinjene na še bolj perverzen način kot Rožančeva Topla greda ‘na pobudo užaljenega delavstva’ v domnevno strašno mrzlih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Po svobodnih in toplih  ljubljanskih ulicah pa bodo leta 2022 uporniški utrip med ljudstvom  – pač tako kot v analognih časih črnožoltega cesarstva, kraljevine SHS, nacifašistične okupacije in povojne Yuge –, še naprej preverjali groteskni  državno-strankarski vohljači in vohuni. S to razliko,  da lahko ti posmeha vredni špiclji v času interneta svoje nečedne rabote opravljajo z izjemno  pametno tehnologijo v svojih žepih …

Darč Dretnik

Velika policijska preiskava ali …

torek, oktober 26th, 2021

.. nebo nad Ljubljano

 

vzorec

 

V minulih dneh so se v poštnem sistemu Slovenije znašle strašne grozilne pošiljke, naslovljene na sam vrh slovenske politike. Policija je nemudoma začela s preiskavo zlohotnega dogodka in da v svojih prizadevanjih ne bi zatavala v megli nad Ljubljano, bi ji želel priskočiti na pomoč s par povsem dobrohotnimi nasveti.

Ker imamo v obravnavanem primeru opravka s kriminalci, bo najbolje, če se v preiskavi poslužite temeljne kriminalistične metode – vprašajte se po motivih odpošiljateljev grozilnih pisem. Če vam že dobrohotno pomagam, dajte, pomislite na nedavni izjavi prvega in drugega od najbolj prizadetih naslovnikov grozilnih pisem. Samo par dni pred zlohotnim poštnim tovorom sta namreč Precednik premier Ivan Janez Janša (SDS) in Precednik minister Matej Tonin (Nsi) javnost obvestila, kako predčasne volitve v tem trenutku ne pridejo v poštev, ker bi to v državi sprožilo nasilje in kaos … In potem sta samo par dni za tem na naslova obeh omenjenih prispeli  pismi z neposrednima smrtnima grožnjama, ki pa ob vsenavzoči poplavi tovrstnih družbenih primitivizmov pravzaprav ne delata nič drugega, kot le pritrjujeta njunima sicer zelo vprašljivima sodbama o grozečem nasilju v primeru predčasnih demokratičnih volitev.  Če se sedaj malo prevprašamo še po logiki njunih ‘svaril’ in ‘strahov’. Ali bi nasilje in kaos sprožili protestniki, ki že ves čas zahtevajo volitve in bi bilo v tem primeru le ugodeno njihovim zahtevam? Težko verjetno in predvsem nelogično. Torej bi nasilje in kaos sprožili nasprotniki predčasnih volitev in podporniki vlade – oziroma kar vlada sama? Ali pa mogoče njen podpornik in Precednik Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki je – mimogrede – tudi sam prejemnik grozilnega pisma? Zelo verjetno in logično, še posebej ob dejstvu, da je ravno zadnji v vrsti ščuvaško in na javni televiziji za domnevne pošiljatelje strašnih pisem razglasil kar ‘levičarje’. Hmmmm … torej tiste, ki nimajo nobenega resnega  motiva, saj bi v tem primeru zgolj pritrjevali absurdnim vladnim svarilom pred predčasnimi volitvami. Strah pred tovrstnim demokratičnim instrumentom pa je nenazadnje še kako razumljiv prav precedniku Jelinčiču, saj glede na javnomnenjske raziskave nikakor ni vseeno, ali se bo njegova stranka od parlamenta poslovila v bližnji prihodnosti ali šele čez dolgega pol leta.

Če povzamemo, nasilja in kaosa v družbi bo torej po prepričanju aktualnih političnih  odločevalcev  precej manj, če bo slovenska družba na demokratično izvoljeno in torej legitimno oblast  čakala še pol leta – saj se bo v tem času po nekakšni totalitarni sociofiziki napetost v nenehno pregrevanem družbenem ekonomloncu pač zniževala in ne zviševala. Smešno, takšne uboge logike res ne more podpirati nič drugega kot le poplava strašljivih in infantilnih grozilnih pisem … a ne da, dragi moji policisti in kriminalisti. In vidite, kako enostavno je pravzaprav iskati in zbirati motive – če imaš opraviti s povsem navadnimi kriminalci.

Darč Dretnik

 

P.S. Dragi moji varuhi reda in zakonitosti, vsekakor se vam moram vnaprej opravičiti za morebitno napačno razumljeno in nič kaj spodbudno pomoč v veliki preiskavi. Ampak, žal moram priznati, kako me je k vsemu skupaj do neke mere napeljal tudi povsem egoističen interes.  Moj prispevek naj bi namreč vsaj malo pripripomogel k temu, da med prihajajočimi dnevi in tedni v zraku nad Ljubljano ne bo še več helikopterjev in letal, na mestnih ulicah pa še več tulečih policijskih dirkalnikov, maric in oklepnikov.

Minister Simoniti je banalen

torek, december 1st, 2020

“Zlo je banalno,” je ugotovila Hannah Arendt. Minister Simoniti je banalen. Prispodobe pa so precej bolj kompleksne zadeve od banalnih groženj s smrtjo, ki jih po spletu in pametnih telefonih trosijo vulgarneži.

Arendtova je sodbo o banalnosti zla postavila ob spremljanju sojenja nacističnemu birokratu Adolfu Eichmannu v Jeruzalemu … Logist holokavsta najbrž res ni umoril niti enega Žida, umrlo pa jih je šest milijonov … otrok in odraslih, moških in žensk. Z birokratovih miz se vedno znova steka kri nebogljenih in upravljanih. Toliko o metaforah. O steklenicah vina na mizah protestniške instalacije pred ministrstvom za kulturo ne bom zapisal niti besede.

(Pri gornjem zapisu gre za prepis iz osebne beležnice in je nastal pred dobrim mesecem ob sprenevedavam in licemerskem javnem odzivu ministra Vaska Simonitija na protestniško akcijo kulturnikov pred stavbo na Maistrovi ulici številka 10. Ob zabeležki je šlo zgolj za še enega od refleksno zapisanih opomnikov, ki se mi ga ni zdelo vredno razdelovati – saj ljudje vso to aktualno oblastniško revo vendar gledajo, slišijo in razumejo. Ko pa sem davi izvedel za neznosno vulgarno potezo brezsramnega kulturnega ministrstva z izbrisom (‘IZBRIS’) raperja in protestnika Zlatka (Zlatan Čordić), se mi je po začetnem navalu krvi v glavo za dalj časa naselil en sam stavek: “Zlo je banalno!”

popadljivost (T.Bennett)

(T.Bennett.popadljivost)

 

 

 

Že par desetletij se z ministrom Simonitijem gibljeva po istem mestu in občasno po istih prostorih. V tem času, še posebej v letih 12, 13 in 14 tega stoletja se je v mojem spominu in portfelju nabralo za dober kup žalostnih anekdot, ki več kot pričajo o skurilnih naravah naših novodobnih aparatčikov. Ampak, ker se mi za razliko od ministra bolj kot ne gabi obračunavanje ad hominem, tudi o doslej zbranih anekdotah tokrat ne mislim zapisati niti besede.)

Darč Dretnik

Ustavno sodišče Republike Slovenije

sreda, julij 25th, 2018

Ali  mi lahko kdo pojasni, kaj pomeni odločitev ustavnega sodišča o razveljavitvi prvega odstavka sedeminpetdesetega člena zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora …

A je to splošna abolicija za pregon in poravnavo krivic iz naslova zločinskih bogatenj od leta 1991 do 29. novembra 2011?

Ali pa je to le druga denacionalizacija … ha ha … z retrogradnimi učinki?

Dokler me nihče ne poduči, si bom poskušal pomagati kar s Hano Arendt ter njenimi ugotovitvami o brezsramni banalnosti zbirokratiziranega zla.

Hana Arendt

Hannah Arendt

…………………………………………………………………………………………………………………..d.dretnik

kleptomani vseh dežel ..

četrtek, april 23rd, 2015

 

ivan-janez-web-1

 

………………………………………………………………………………………………………d dretnik

 

Ne: spoštuj sodstvo. Ampak: ne kradi!

sreda, april 30th, 2014

Gospodu I. J. Janši se res hudo slabša, ali pa je mogoče le kristjan z napako.

…………………………………………………………………….d. dretnik

Civilna družba iz Hotela Union v Ljubljani …

četrtek, julij 11th, 2013

… ali pa mogoče Martin Krpan iz Verha v BTC CITY-ju?
.

barve

Marko Jakše; vodene barve

.
.

*** zaradi tehničnih motenj obnovljen in nadomeščen blog z dne 28. junija 2013

Pošteni zločinec ali zločinski poštenjak?

petek, februar 8th, 2013
      josif-web.jpg

      Nekoč, ko sem bil še otrok, sem videl Stalina; Komar & Melamid/1982

 

Ne-bistroumni nesmisel 'levi fašisti' lahko brez zardevanja javno uporabi in zlorabi le kakšen silno 'pošteni zločinec' ali 'zločinski poštenjak'.

        ivan

        Nekoč, ko sem bil še otrok, sem sanjal Janeza Janšo; Darč Dretnik/2013

Časovni strojček

ponedeljek, januar 21st, 2013

in ta nori občutek, da že dvajset let potujemo nazaj ... po človeškem času.

    XIX-reverse

    XIX